Great Master 5.Sergisi


Kategori: Sergi
Tophane-i Amire KSM Beş Kubbe Salonu
Tarihler: 01 Haziran 2012 Cuma ~ 31 Temmuz 2012 Salı
Adres: Boğazkesen Cad. Defterdar Yokuşu No: 2 Tophane İstanbul  İstanbul
Telefon: 0212 252 16 00
-


“The Great Masters Sergisi” 1 Haziran’da kapılarını açıyor… Rönesans’ın Büyük Dehaları Michelangelo, Leonardo ve Raphael bu etkinlik ile ilk kez hep birlikte Türkiye’de olacaklar. MSGSÜ Tophane-i Amire KSM Beş Kubbe Salonu’nda gerçekleşecek serginin biletleri ise MyBilet’te…

16.yüzyıl İtalya’sının en ünlü üç ustası Michelangelo, Leonardo ve Raphael’in bilim ve sanatta nasıl izler bıraktıklarını anlatan The Great Masters Sergisi, 1 Haziran – 31 Temmuz tarihleri arasında MSGSÜ Tophane-i Amire KSM Beş Kubbe Salonu’nda gerçekleşecek.
Arter Tasarım, MuseoIdealeLeoanardo ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen sergi, dokunmatik ekranlar ve interaktifler ileTürkiye’de gerçek anlamda hayata geçirilecek ilk interaktif sanat sergisi olma özelliğini taşıyor.
Biletleri MyBilet satış kanalları aracılığıyla satılacak sergi, Michelangelo’nun Sistin Şapeli’ndeki eserlerini, Davud heykelini; Leonardo’nun Son Yemek freskini, anatomi çalışmalarını, Vitriviusİnsanı’nı; Raphael’in ise Atina Okulu freskini detaylıca inceleme fırsat sunarkendönemin en önemli keşifleri perspektif, anatomi ve ayna konusunda farklı deneyimler yaşatacak.
İsveçli sergi tasarım şirketi “ExcellentExhibitions AB” tarafından tasarlanan sergi, dünyaca ünlü İtalyan küratörlerAlessandroVezzosi ve FrancescoBuranelli tarafından hayata geçirildi.
Farklı yaşlardan ve cinsiyetten herkesin ilgisini çeken bir şey bulabileceği sergide, farklı ilgi alanlarına hitap eden son derece ilginç bölümler yer alıyor.
“Sergi İstanbul’da yerelleşti, dönemin Osmanlı’sı da eklendi”
Sergide Arter Tasarım ve MSGSÜ işbirliğiyle yeni bir bölüm yer alıyor ve 3 büyük dehanın çağdaşları olan Osmanlı sanatçıları ve mimarlarından örneklere yer veriliyor.
Türkiye’nin sanat eğitimi veren ilk ve en köklü sanat okulu olarak, Rönesans ustalarına ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu belirten Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız, Serginin hem Türkiye hem dünya sanat tarihi açısından önem taşıdığını söyleyerek, “Övünç ve gururla belirtmeliyim ki, böyle bir buluşma dünyada ancak burada gerçekleşebilirdi” dedi. Karayağız, sözlerine şöyle devam etti: “Leonardo’nun eskizleri arasında şu an içinde bulunduğumuz yapının neredeyse tam bir örneği yer alıyor. Sanatçının kendisiyle hemen hemen yaşıt olan Tophane-i Amire binasını görmediği bir gerçek. Ancak 16. yüzyılın hemen başlarında, İstanbul için tasarım ve projeler yapması, Osmanlı padişahıyla temas kurması onun burayı ne denli önemsediğini ortaya koyuyor. Bu, Rönesans sürecinde henüz doğu-batı ayrımının olmadığının da göstergesidir. O nedenledir ki, dönemin Osmanlı sanatçı ve mimarlarının çalışmalarından örneklere de sergide yer veriyoruz.”
Leonardo Da Vinci müzesinin kurucusu İtalyan küratörAlessandroVezzosi ise Da Vinci’nin İstanbul’a özel projeler önerdiğini belirterek “Leonardo 3 Temmuz 1503’da Sultan II. Bayezid’e gönderdiği mektupta İstanbul için Haliç üzerinde tek kemerli bir köprü ile İstanbul - Pera arasında bir köprü tasarlamış, ayrıca rüzgâr değirmenleri ve yenilikçi hidrolik cihazlar imal etmeyi teklif etmiş. Sergide bu mektup ve mektupta söz edilen Galata Köprüsü’nün modeli de görülebilecek” dedi.
OSMANLI BÖLÜMÜ
Michelangelo ve Leonardo’nun Osmanlı ile bağlantısının açığa çıkacağı bu bölümde ziyaretçiyi süprizler bekliyor. 3 büyük dehanın çağdaşları olan Osmanlı sanatçıları ve mimarlarından da örnekler barından bu bölüm, ziyaretçiye o dönem doğuda neler yaşandığına dair bilgiler de içeriyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder